Postări populare

marți, 8 martie 2011

Cap.V.2. Ciclarea acvariului


In acvariu pesti elimina amoniac (NH4), in urma procesului de excretie, substanta ce este otravitoare chiar si in cantitati mici. O alta sursa de amoniac poate fi mancare in putrefactie (neconsumata de pesti si cazuta pe fundul acvariului) sau pestii morti si ne scosi din acvariu. Odata aparut in bazin el se acumuleaza si poate duce la moartea pestilor prin otravire, insa ca si in apele naturale apar bacteriile nitrosomonas care spre fericirea noastra incep sa consume amoniacul. In urma procesului de descompunere al amoniacului rezulta nitriti(NO2), substante care sunt mai putin toxice decat amoniacul, dar in cantitati mari si aceasta subtanta poate genera moartea. Aceste bacterii se lipesc de orice suprafata din bazin, de la pietris pana la buretii din filtre si peretii de sticla ai bazinului. Odata cu aparitia bacteriilor nitrosomonas concentratia de ammoniac din apa incepe sa scada, iar cantitatea de nitrite creste simtitor timp de circa 2 sapatamani (nu trebuie sa depaseasca 0,3mg/l), moment in care isi fac aparitia primele nitrobacteria, ele fiind resposabile de transformarea nitrilor in nitrati (NO3). Aceste din urma bacterii se altura “consoartelor” lor nitrosomonas ele coexistand pe aceleasi suprafete. Dupa aparitia nitrobacteriilor va incepe sa scada concentratia de nitriti din apa si va creste concentratia de nitrati, substanta ce are rol fertilizator (ajuta cresterea si hranirea plantelor). Pesti tolereaza destul de bine nivelurile ridicate de nitrati din apa, insa in astfel de situatii viata lor se scurteaza considerabil, iar in ceea ce priveste pesti nou introdusi in acvariu se vor inbolnavi sau chair vor muri foarte repere, de aceea este recomandat ca o data pe saptamana sa faceti un schimb partial de apa (sifonati si substratul), maxim 30% din volumul acvariului. Un nivel al nitratilor situat sub 50 mg/l nu prezinta pericol pentru pesti si nici pentru plante, caci desi plantele folosesc nitrati ca hrana daca concentratia este foarte mare ele incep sa depoziteze in frunzele lor nitrati si sfarsesc sa moara prin otravire cu acestia.

Atat bacteriile nitrosomonas cat si nitrobacteriile au nevoie de oxigen si de micro elemente pentru a trai si a se inmulti, de aceea trebuie avut grija sa nu exista deficit de oxigen in bazin si nu se recomanda folosirea apei distilata, purificata sau trecuta prin procesul de ozmoza inversa (proces ce saraceste apa in minerale si microelemente). Bacteriile sunt gram pozitiv fapt pentru care daca tratati acvariul cu antibiotice precum ampicilina, eritromicina sau pelicilina veti pierde o mare parte sau chiar intreaga colonie de bacterii, cu alte cuvinte pe cat posibil folositi antibiotice gram negativ sau cel mai bine folositi doar medicamente speciale pentru acvaristica. In cazul in care nu puteti evita tratamentul cu astfel de substante monitorizati permanent nivelul de amoniac, nitrati si nitriti din apa, iar in cazul in care acestea cresc peste masura interveniti (schimb de apa partial).

Probabil ca va intrebati care este acel prag maxim pe care nu al trebui sa il depaseasca pentru a nu periclita viata pestisorilor. Din pacate nu se poate spune cu exactitate care este limita superioara. Conteaza foarte mult ce le fel de pesti aveti in acvariu, ce temperatura este in apa, ce varsta au pesti, cantitate de oxygen din apa, etc. Dupa cum spuneam ceva mai sus bureti si restul mediilor filtrante sunt un excelent suport pentru bacterii, fapt pentru care va trebui sa spalati aceste medii filtrante doar in apa sifonata din acvariu. Nu spalati niciodata aceste medii direct la robinet (clorul gazos din apa omoara bacteriile) cu atat mai putin cu apa calda.

Impamantenita la noi este ideea ca se cicleaza acvariul la fel de bine daca luati un burete murdar dintr-un acvariu deja ciclat. Nu zic nu, ajuta (daca acel burete contine bacteriile respective), insa odata cu el va garantez ca veti aduce toate problemele acelui acvariu (spori de alge, bacterii si virusi care numai benefici nu sunt, etc.). Nu va amagiti cu ideea ca "Daca le-am luat dintr-un acvariu perfect, trebuie sa fie si la mine ok" ! Trebuie sa va ganditi ca acela este un acvariu stabil, pe cand la voi totul porneste de la zero.

Chiar si dupa terminarea ciclului azotului, nu cumparati multi pesti... nu puneti brusc in apa toti pestii pe care vreti sa-i achizitionati. Prin producerea brusca la o cantitate mare de amoniac, aveti sanse sa reporniti ciclul azotului, sau mai bine zis, sa deciclati acvariul.

Aceasta deciclare a acvariului poate aparea nu numai in cazurile in care introduceti brusc multi pesti. Se poate intampla si cand schimbati prea multa apa (mai ales apa de la robinet, ce contine clor care omoara bacteriile nitrosomonas si nitrobacter), cand spalati filtrul (lucru care trebuie facut doar partial si cu apa din acvariu), cand este oprit filtrul pentru perioade mari, cand introduceti medicamente sau solutii chimice minune. Practic cel mai important lucru pentru a nu produce o deciclare, este sa incercati sa tineti in viata acele mici bacterii, fara de care viata in acvariul vostru va fi un chin.

Pentru a masura valorile NH3/NH4, NO2 si NO3 va trebuiesc neaparat produsele prezentate la Capitolul III.14 Teste de apa. Daca nu aveti unde sa mutati pestii (eventual la cineva cu un acvariu stabil), singurul lucru care va mai poate ajuta, este schimbul partial de apa declorinata (maxim 20%) zilnic. Schimburile prea mari de apa (mai ales cu apa de la robinet) va pot intoarce de la zero... asa ca nu exagerati.

Un alt sfat pe care vi-l pot da in cazul in care aveti acvariul deciclat, este sa incercati sa reduceti pH-ul si temperatura (insa treptat, socul de pH sau temperatura putand afecta bacteriile), concentratia de amoniac admisa fiind mult mai mare in cazul in care acestea au valori scazute. Voi incerca sa fac o comparatie mica mai jos (tineti cont ca valori mai mari decat cele scrise mai jos pot aduce moartea pestilor vostrii chiar si in cateva ore):

• la un pH 6.5 si o temperatura de 20 grade Celsius, concentratia de amoniac admisa este de 15.4mg/l pe cand la 25 grade este maxim 11.1mg/l
• la un pH 7 si o temperatura de 20 grade Celsius, concentratia de amoniac admisa este de 5mg/l pe cand la 25 grade este maxim 3.6mg/l
• la un pH 7.5 si o temperatura de 20 grade Celsius, concentratia de amoniac admisa este de 1.6mg/l pe cand la 25 grade este maxim 1.2mg/l
• la un pH 8 si o temperatura de 20 grade Celsius, concentratia de amoniac admisa este de 0.5mg/l pe cand la 25 grade este maxim 0.4mg/l

In cele ce urmeaza am sa va prezint cum se realizeaza un ciclu complet al azotului fara sa suferiti foarte multe pierderi in randul pestilor sau altor vietuitoare. Dupa amenajarea bazinului cum spuneam nu se pun pesti imediat in acvariu, ci se asteapta inte 5-7 zile interval in care are loc fixarea in substrat a plantelor si filtrarea impuritatilor rezultate in timpul amenajarii. Odata expirata aceasta perioada de asteptare, care din punctul meu de vedere este cea mai grea pentru un acvarist, pentru ca nu se intampla absolult nimic deosebit in bazin, se poate trece la introducerea pestilor, insa nu toti odata, pentru inceput se vor introduce intre 1 si 5 pestisori, cat mai rezistenti posibili (sanitari de regula, iar eu recomand corydoras), in functie de marimea acvariului. Intr-un bazin de 50 de litri, apa efectiva, se introduc intre 1 si 2 pestisori, pentru bazine mai mari respectati proportiile, altfel cantitatea de amoniac din acvariu va fi atat de mare incat va omora pestisori pana sa apara bacteriile nitrosomonas, iar daca numarul este prea mic se poarneste foarte greu ciclul azotului sau chiar deloc. Dupa 3 zile de la introducerea primilor pestisori se face si primul test de amoniac NH4, amoniac ce va creste timp de cateva zile apoi va incepe sa scada, moment in care apar bacteriile nitrosomonas si va continua sa scada pana la valoarea 0.

Odata cu scaderea amoniacului va creste concentratia de nitriti din apa si va ajunge la un nivle masurabil in circa 1 saptamana de la introducerea pestisorilor, iar perioada critica se va atinge cam dupa 2 saptamani de la introducere pestisorilor (15mg/l). In tot acest interval trebuie sa masurati permanent atat amoniacul cat si nitriti si sa tineti sub observatie pestisori, ca in cazul in care observati ca incep sa inoate dezorientati si sa respire greu sa puteti interveni si face schimburi de pana la 30% din apa. Dupa atingerea punctului critic concentratia de nitriti incepe sa scada odata cu aparitia primelor nitrobacteria si odata cu ele primele urme de nitrati (NO3). La circa 2 saptamani de la aparitia primelor semne de nitrati, nitriti din acvariu vor scadea la zero, iar nitrati vor atinge cote din ce in ce mai mari, insa dupa aceasta perioada “filtrul biologic” al acvariului se va stabiliza si odata realizat nivelul amoniacului, nitritilor si a nitratilor se vor mentine in limite normale atata timp cat veti face schimburi partiale saptamanal (20-30%). In acest moment puteti introduce noi pestisori in acvariu, insa nici de aceasta data nu faceti exces, caci in conditiile in care introduceti prea multi veti avea surpriza sa constatati ca ati repornit ciclul azotului moment in care va trebui sa treceti prn cele 4 saptamani de chin iar. Trebuie mentionat faptul ca pe parcursul acestor 4 saptamani pH-ul apei din acvariu va suferii o crestere semnificativa, insa odata stabilizat si terminat procesul de ciclare el va reveni in valorile normale. Pe perioada procesului de ciclare nu trebuie sa schimbati materialul filtrant sau spalati filtrul, deasemenea nu introduceti pesti noi, pentru a nu destabilize procesul sau chiar al intrerupe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hai sa comentam impreuna!