Psihologie canina
Elemente de psihologie canina - COMPORTAMENT CANIN
Ierarhia de grupa
Cainii sunt animale de grupa ce accepta conducerea impusa de un exemplar dominant. Din punct de vedere canin, ordinea in grupa nu poate fi bazata decat pe relatia de dominare si subordonare, relatie care are meritul de a tine grupul inchegat. Acest fapt implica existenta unui conducator si stabilirea unei ordini ierarhice.
Intotdeauna, in cadrul grupei, un caine preia conducerea. Rolul lui este foarte bine determinat, el fiind cel ce domina grupa, stabileste organizarea acesteia, mentine disciplina si ierarhia in grupa.
Urmatorul pozitionat ierarhic va fi controlat numai de conducator si, la randul sau, va controla restul grupei. Si tot asa, fiecare caine isi cunoaste pozitia ierarhica si rolul sau in grupa.
In activitatea grupei, conducatorul isi mentine cu fermitate pozitia. El este cel ce initiaza jocuri, da semnalul pentru vanatoare, mananca primul, isi apara teritoriul personal, monteaza primul femelele in calduri, isi protejeaza hrana si grupa cu orice pret.
Bineinteles ca ordinea in grupa se schimba cu trecerea timpului. Intotdeauna exista alti caini care, la cel mai mic semn de slabiciune a conducatorului, sunt gata sa provoace dispute pentru dreptul a accede la pozitia ce confera maximum de autoritate.
Cand va luati un caine, odata ce l-ati adus acasa, familia dumneavoastra devine grupa sau haita lui. De aceea, prin prisma celor mentionate mai inainte, este extrem de important ca puiul sa-si cunoasca pozitia ierarhica in familie.
Acest lucru va asigura echilibrul nervos al cainelui, linistea familiei dumneavoastra si, totodata, va determina capacitatea cainelui de a se adapta la un program de disciplinare.
Important! O relatie de tip dominant–subordonat este imperativ necesara in orice gen de dresaj, indiferent de metoda folosita.
Ideea ca puiul trebuie sa aiba un singur stapan in familie este total gresita si, mai mult decat atat, da nastere unor devieri de comportament greu de corectat in timp, cum este agresivitatea fata de membrii familiei (in special fata de aceia care sunt pozitionati inferior in cadrul ierarhiei de grupa). De aceea, este extrem de important ca toti membrii familiei sa dobandeasca pozitia de conducator fata de caine. Iar acest lucru se realizeaza stabilind un numar de reguli pe care toti membrii familiei trebuie sa le aplice cu fermitate, pastrand insa o atitudine placuta si chiar dragastoasa fata de caine.
Odata ce ati reusit sa va impuneti rolul de conducator, acesta trebuie mentinut in permanenta. Cainele, cu o surprinzatoare constanta si subtilitate, va va testa pentru a gasi o fisura in ierarhie. El va incerca sa „castige teren” prin dragalasenii, insa daca va obtine pozitia dorita, vor aparea probleme de comportament care se vor agrava odata cu maturizarea.
Pentru evitarea aparitiei problemelor de comportament va recomandam sa tineti seama de sfaturile ce urmeaza, pe care le propunem ca pe adevarate axiome.
Nu lasati puiul sa stabileasca directia de mers atunci cand sunteti la plimbare.
Cand trage in lesa sau o ia inainte, pur si simplu bateti din palme si schimbati directia de mers.
Nu lasati puiul sa doarma in pat, pe canapea sau pe fotolii.
Hraniti puiul numai la orele programate pentru masa.
Nu va faceti un obicei din a mangaia puiul neconditionat.
Mangaierea este o recompensa puternica si este bine sa o conditionati de executarea corecta a unei comenzi.
Limitati-i puiului accesul prin apartament si nu-i permiteti sa iasa si sa intre primul pe usa atunci cand il scoateti sau il aduceti de la plimbare.
Lumea senzoriala a cainelui
- Simtul Tactil
- Gustul
- Auzul
- Vazul
- Mirosul
- Ceasul biologic al cainelui
Motivat de ratiuni diferite de cele pe care le experimentam noi, cainele se afla intr-un conflict intre ceea ce ar trebui, in mod instinctiv sa faca si ceea ce ii cerem noi. Daca ne dorim sa modificam sistemul de valori si importanta instinctuala a modului in care cainele se comporta in situatii bazate pe reguli umane, va trebui sa recompensam si sa sporim recompensa atunci cand ne asculta pe noi, stavilind pornirea naturala de a face cu totul altceva sau de a pedepsi fizic ori verbal cainele.
Cunoasterea capacitatilor si totodata a limitelor cainelui ne ajuta sa intelegem felul in care acesta percepe realitatea inconjuratoare. Pentru a ne explica mai bine comportamentul si reactiile cainelui avem nevoie de date referitoare la simturile acestuia, deoarece, prin intermediul simturilor, el primeste informatii ce ii determina si ii influenteaza comportamentul.
Un caine care este lasat liber prin curte isi va saluta cu bucurie familia, atunci cand membrii acesteia se intorc acasa. Modul natural in care un caine saluta revenirea grupei este sa sara si sa-i linga pe botic pe cei reveniti (informatie genetica ce isi are radacina in comportamentul puilor care, astfel, provocau regurgitarea hranei de catre parintii intorsi de la vanatoare).
Faptul ca afara este noroi, ca ploua sau ca stapanii sunt imbracati pentru o ocazie speciala, nu va modifica deloc comportamentul cainelui. Si iata ca ceea ce pana mai ieri era permis si chiar incurajat, acum, cand labele murdaresc hainele curate cainele este certat sau, mai rau, bruscat sau batut.
Pentru a trata pornirea exuberanta a cainelui de a trata "ca un caine" situatia, dresajul se impune a fi inceput inca de la varsta de 2 luni. Si chiar daca raspunsul la aceasta problema este un banal SEZI sau ASTEAPTA (pentru executia caruia cainele primeste mangaierea mult asteptata), veti constata cu surprindere cata dificultate reprezinta stavilirea elanului unui pui hotarat sa va dea binete.
Pentru a fi capabili sa educam un caine sau pur si simplu sa-l apreciem ca fiind ceea ce este, se impune sa facem o calatorie intr-o lume senzoriala diferita - Lumea simturilor cainelui - pentru a intelege cum percepe cainele si mai ales,cum raspunde la viata din jurul sau.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Hai sa comentam impreuna!