Postări populare

marți, 8 martie 2011

Cap.V.4. Intretinerea acvariului


Desi un acvariu mare ciclat, cu filtre pe masura, cu schimb de apa la picatura, cu controller de temperatura si pH se va intretine aproape singur (ca un mini biotop, o bucatica din natura), pentru majoritatea intretinerea acvariului este o activitate peste care nu puteti sari.

Cea mai importanta operatiune legata de intretinere este acela de schimb de apa. Indiferent cat de multi sau cat de putini pesti aveti, indiferent cat de multe plante aveti, schimburile de apa sunt indispensabile. Acestea, asa cum am mai spus, nu trebuiesc facute cu cantitati mari de apa (niciodata nu depasiti 30% din volumul total al acvariului). Si nu trebuiesc facute zilnic (decat poate daca aveti mari probleme cu cantitatea de amoniac, nitriti sau nitratic) ci saptamanal sau cel tarziu la 2 saptamani sunt suficiente. 20-30% din volumul de apa schimbat saptamanal va vor mentine pestii fericiti intr-o apa perfecta.
Nu mai este nevoie cred sa specificam aici ca schimburile de apa se vor face cu apa declorinata sau filtrata, altfel riscati sa aduceti mai multe probleme in acvariu decat sa le rezolvati (vezi capitolul V.3).

A doua operatiune importanta, este aceea de curatire a acvariului. Oricat de bine echilibrat ar fi acvariul vostru, in apa vor fi intotdeauna eliminate dejectii, se vor gasi frunze moarte sau se va murdari geamul sau echipamentele.

Pentru a scapa de mizerii va recomand un curatator de substrat (Capitolul III.12) sau un schimb de apa cu ajutorul unui "clopot" cu gaurele, ce vor trage mizeriile odata cu tragerea apei din acvariu. Desi va trebui sa faceti acest lucru temeinic, incercati sa nu stressati pestii prin aceasta operatiune. Va puteti considera "experti" atunci cand faceti curatenie si pestii vostrii nici macar nu vor fugi de voi, ba din contra, vor veni curiosi sa vada ce faceti.
La aceasta curatenie, trebuie sa insist asupra frunzelor moarte, sau chiar a pestilor morti. Cautati insistent pentru ca acestea pot produce dezechilibre mari, de obicei producand valori foarte mari de fosfati si nitrati.

O alta parte a curatirii, este cea a geamurilor. Mai ales atunci cand pe geamuri se depun diverse alge, care de care mai bine prinse. Pentru asta va recomand curatatoare de geam cu magneti puternici, iar pentru cele mai indarjite alge, va recomand curatatoarele cu lama. Acestea insa folositi-le doar daca nu reusiti sa curatati cu magneti sau bureti... si cu foarte mare grija in zonele unde siliconul imbina geamuriel acvariului, pentru a nu-l deteriora.

Foarte important, desi se efectueaza mai rar (in functie de marimea filtrului si de numarul de pesti si a modului de hranire) este curatarea filtrului. Fie ca este intern sau extern, mediile de filtrare ale acestora nu se vor curata niciodata toate odata, pentru a nu decicla acvariul. Se recomanda ca mediile biologice sa fie doar clatite in apa trasa din acvariu, iar mediile mecanice (bureti si vata de perlon) spalate sub jet puternic de apa sau inlocuite. La aceasta operatiune va recomand sa fiti pregatiti cu colonii de bacterii (vezi Capitolul V.2) pentru a inlocui bacteriile pe care le-ati eliminat la spalare.
Verificarea echipamentelor. E bine sa va formati o rutina ca odata cu curatenia si schimbul de apa din acvariu, sa treceti in revista echipamentele voastre. Verificati daca filtrele si pompele de apa/aer au debitul setat (in caz contrar trebuiesc curatate). Recalibrati controllerele (cel de pH in mod special), verificati daca sunt scurgeri sau daca furtunele sunt prea murdare (pentru acestea recomand folosirea acelor perii pe cablu metalic, cu care puteti curata chiar si pana la 2m). Furtunele de la filtrele externe pe care s-au depus prea multe mizerii/alge pot duce la o diminuare drastica a volumului.
Nu schimbam toata apa o data ; vei distruge ecosistemul pe care te-ai chinuit sa-l crezi.

Volumul acvariului Volumul de apa ce trebuie schimbat Perioada in care va fi schimbata apa

50 –60 litri..................10-20 litri....................................saptamanal
80 –100 litri.....................20 litri....................................saptamanal
110 –150 lirti..................20-30 litri....................................saptamanal
160 –200 litri..................30–40 litri....................................saptamanal
250 –300 litri..................50–60 litri..............................la fiecare 2 saptamani
> 300 litri......................aprox.20%.............................la fiecare 2 - 3 saptamani

Cantitatea de apa trebuie schimbata in functie de volumul acvariului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hai sa comentam impreuna!