Postări populare

marți, 8 martie 2011

Comportamentul cainelui

Comportamentul cainelui

Caini care sar pe membrii familiei si (sau) pe straini
- Caini care rod mobila si hainele
- Caini care sar pe membrii familiei si (sau) pe straini
- Urinarea si defecarea in casa

Motivele pentru care cainii sar cu labele pe dumneavoastra si (sau) pe alte persoane pe care le întalnesc sunt:
Saritul reprezinta o forma de salut ce îsi are radacina în maniera în care puii si cainii adulti saluta reîntoarcerea unor membri ai grupei, lingandu-i pe bot, cu mentiunea ca puii obtin în urma acestui salut si regurgitarea hranei de catre adultii grupului.
Multi stapani încurajeaza saritul pe ei, prin tentativa de a tempera cainele încercand sa-l dea jos. Chiar si atunci cand tonul vocii denota suparare sau este ferm, atingerea fizica prin care sperati sa-l potoliti constituie pentru caine o recompensa extrem de puternica.
Joaca rezultata în urma acestui salut constituie, de asemenea, o recompensa deosebita. În general, stapanii se plang de acest comportament abia atunci cand cainele le murdareste hainele chiar înainte sa plece la o întalnire importanta… În alte situatii, cand cainele se comporta absolut la fel, nimeni nu pare a fi deranjat.

Prevenire
O metoda de prevenire a acestui gen de salut se aplica cu usurinta la pui. Cand puiul vine bucuros sa va salute, lasati-va pe vine, împiedicandu-l sa sara pe dumneavoastra în încercarea de a vi se apropia de fata. De asemenea, învatand puiul sa execute comanda SEZI, puteti preveni acest comportament.

Program de corectare a comportamentului:
Prima faza a programului este prevenirea sariturii pe stapan:
ignorati cainele la venirea acasa, nu-i adresati nici o vorba, treceti pe langa el chiar daca sare pe dumneavoastra dupa ce cainele, nedumerit, se potoleste, dati-i comanda SEZI (daca nu executa, îl puneti în SEZI cu un minimum de atingere)
dupa executie mangaiati cainele pret de maximum trei secunde, dupa care îl ignorati. În cazul în care cainele sare pe musafiri, regizati cateva vizite ale unor prieteni. Cu cainele în lesa, comandati SEZI. Musafirii trebuie sa ignore total cainele pe durata vizitei. Cainele, înca în lesa, este pus în CULCAT-ASTEAPTA. Dupa aproximativ 10 minute, daca este linistit, poate fi lasat liber.
Repetati acest exercitiu de 6-7 ori, în zile diferite.

Urinarea si defecarea in casa
- Caini care rod mobila si hainele
- Caini care sar pe membrii familiei si (sau) pe straini
- Urinarea si defecarea in casa

Marcarea cu urina a teritoriului personal si a proprietatii este un comportament instinctiv, atat la femele cat si la masculi. Marcarea prin defecare este deseori întalnita, mai ales la femele.
În dorinta de a-si marca proprietatea, cainii urineaza pe un teritoriu, un obiect, un animal, un alt caine sau chiar si pe o persoana. Marcarea cu urina si compararea mirosurilor acesteia pot genera conflicte, uneori sangeroase, între doi masculi dominanti.
În cazul urinarii si defecarii în casa, cauzele pot fi urmatoarele:
needucarea cainelui la timp în ceea ce priveste regulile de igiena si respectarea acestora
schimbarea alimentatiei
cainele sufera de o afectiune fiziologica
cainele este confuz si nesigur în relatia cu membrii familiei umane
cainele este izolat din cauza unui comportament nepotrivit atunci cand vin musafiri
în vecinatate se afla o femela în calduri
schimbarea locuintei.
Avand în vedere multitudinea de cauze care pot genera acest comportament, trebuie mai întai sa determinati unde si cand se produce urinarea, informatie ce va va ajuta sa stabiliti în mod corect cauza.
Un caine care urineaza o cantitate mare într-un singur loc din casa si refuza sa urineze afara nu a fost bine educat. Asa cum stim, pana ce puii nu au finalizat seria de vaccinuri obligatorii nu pot iesi afara si e problema noastra sa stabilim un loc unde ei îsi pot face nevoile. Cand însa puiul poate iesi, nu va asteptati ca lucrurile sa se schimbe de la sine.
Stapanul trebuie sa-si faca timp si sa înceapa programul de educare si de stabilire a noilor reguli.
În cazul în care cainele urineaza cate putin ridicand piciorul si "preferand" zona usii de la intrare sau zona ferestrelor, se poate spune ca acesta are un caracter dominant si protectiv.
Comportamentul arata preocuparea cainelui de a transmite un mesaj catre cainii din zona si, mai ales, de a-si face simtita prezenta. Cainii care se manifesta astfel sunt lasati, de obicei, sa urineze pe unde apuca cand sunt scosi la plimbare si urineaza cate putin, marcand strada în mai multe locuri.
Am sa exemplific cu un caz extrem de interesant, cand un mascul, dupa ce urina pe mai toata strada, revenea în casa si se posta la geam, urmarind aparitia altor caini pe teritoriul lui. La început, se multumea sa ameninte de la distanta latrand înfuriat atunci cand alti masculi marcau, la randul lor, teritoriul. Dupa o perioada a început sa latre chiar si la trecatori. Frustrarea cainelui a dus, pana la urma la urinarea pe mobila, perdele si peretele cu ferestre ce dadeau spre locul supravegheat.
In cazul în care cainele este învatat sa urineze afara si numai în mod accidental se mai scapa si în casa, ganditi-va daca nu a avut loc o schimbare în alimentatia animalului sau consultati un medic veterinar pentru a elimina posibilitatea unei afectiuni renale.
Aparitia unui nou pui în casa poate, de asemenea, genera "accidente", datorita stresului creat de pierderea afectiunii stapanilor.
Corectarea comportamentului impune urmatoarele masuri:
conditionarea mangaierii si a laudei de executarea unei comenzi
începerea unui program de dresaj bazat pe motivarea cainelui.
in cazul urinarii sau defecarii accidentale, ignorati complet evenimentul si nu faceti curat în prezenta cainelui. Scoateti cainele din încapere si curatati locul.
in cazul în care, la revenirea în camera cainele miroase locul proaspat curatat, corectati verbal cu FUI sau NU E VOIE. De îndata ce cainele îsi muta privirea sau se îndeparteaza de locul respectiv, laudati-l entuziast.
Important! Toti membrii familiei trebuie sa trateze cainele în aceeasi maniera.
În cazurile critice limitati accesul la apa. Nu primiti alti caini în vizita pe durata programului de corectare.
Coprofagia
Acest comportament indica o deficienta digestiva, de obicei o proasta asimilare a proteinelor. O vizita la medicul veterinar se impune, pentru a clarifica situatia. Parazitii interni, de asemenea, pot cauza coprofagia. O alta cauza poate fi si hranirea în exces a cainelui. Aceasta duce la supraîncarcarea aparatului digestiv si imposibilitatea digerarii complete a mancarii. Dupa defecare, cainele îsi mananca fecalele considerandu-le înca substante nutritive. Un program de corectare implica modificarea cantitatii de hrana si a numarului de mese, precum si pastrarea curateniei locului respectiv, dupa defecare.
În cazul în care cainele a defecat în casa, de preferat este sa-l mutati într-o camera de unde sa nu va vada cand strangeti fecalele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hai sa comentam impreuna!