Postări populare

marți, 8 martie 2011

Colivia

Colivia

Atunci cand alegeti colivia potrivita va trebui sa aveti in vedere dimensiunea papagalului precum si faptul ca o pasare are nevoie de cat mai mult spatiu pentru a se dezvolta sanatos. Din pacate, coliviile pentru perusi disponibile in magazinele de specialitate sunt intotdeauna mult prea mici. Pentru a se simti confortabil perusul (Melopsittacus undulatus) trebuie sa aiba o colivie care sa-i permita sa-si intinda aripile fara a se lovi de gratii, sa se intoarca, sa sara usor de pe o stinghie pe alta si sa se poata juca, ceea ce inseamna ca trebuie sa masoare un minimum de 60cm latime, 45cm adancime si 45cm inaltime. Nu uitati de faptul ca accesoriile si jucariile din colivie limiteaza si ele spatiul. Regula general valabila este sa cumparati o colivie cat mai mare pentru a oferi papagalului dumneavoastra o viata cat mai placuta si sanatoasa. Daca aveti doi sau mai multi perusi va trebui sa achizitionati o colivie si mai mare sau, ceea ce este de preferat, o voliera. Evitati sa folositi colivii “la mana a doua”, acestea pot purta diverse boli sau bacterii de la fostii “locuitori”.

Colivia trebuie sa fie confectionata din otel inoxidabil si sa nu aiba parti ascutite in care pasarea sa se poata rani. Asigurati-va ca usita coliviei are o incuietoare de siguranta pentru ca papagalii sunt foarte abili si inteligenti si pot deschide usor o incuietoare simpla. Ideale sunt coliviile cu bare orizontale, acestea oferind pasarii si posibilitatea efectuarii unor exercitii fizice de catarare. Atunci cand alegeti colivia potrivita, va trebui sa aveti in vedere si distanta dintre bare, care trebuie sa fie cuprinsa in intervalul 1-1,2cm, pentru a preveni ranirea pasarii. Ideal este sa achizitionati o colivie care sa aiba acoperisul amenajat in asa fel incat, in timpul petrecut in afara coliviei, pasarea sa poata sta confortabil chiar pe acoperisul coliviei.

Unii veterinari sustin ca, coliviile rotunde nu sunt confortabile pentru pasari, din punct de vedere psihic, intrucat le accentueaza sentimentul de nesiguranta. O colivie dreptunghiulara va oferi pasarii posibilitatea de a se retrage in colturi, unde sa se simta ocrotita. De asemenea, perusul ar putea sa isi prinda gherutele in varful unei colivii rotunde, acolo unde se intalnesc barele. Deci, evitati coliviile rotunde!

Colivia ideala are fundul detasabil, pentru a permite curatarea ei cu usurinta. Pe fundul coliviei asezati hartie sau servetele de hartie pe care sa le inlocuiti zilnic.

Nu folositi rumegus, nisip sau alte materiale pentru ca pasarea le poate inghiti, dezvoltand astfel grave probleme de sanatate si in plus, acestea pot cu usurinta adaposti bacterii. Pentru a limita mizeria din jurul coliviei puteti inconjura partea de jos a acesteia cu plexiglas. Aveti insa grija ca pasarea sa nu se poata rani in clemele cu care prindeti acest material de colivie (clemele vor trebui sa fie confectionate din otel inoxidabil).

Retineti ca orice perus trebuie sa petreaca mult timp (minim 3-4 ore pe zi) in afara coliviei pentru a-si mentine sanatatea. Daca lasati papagalul dumneavoastra in colivie majoritatea timpului va trebui sa cumparati o colivie cat mai mare, pentru a-i permite sa zboare si sa-si mentina astfel forma fizica.

Desi nu este obligatoriu, pe timpul noptii puteti acoperi colivia cu un material, aceasta va incuraja pasarea sa se linisteasca si sa doarma mai mult dimineata, va tine departe insectele si va mentine constanta temperatura in colivie. Folositi un material cu structura uniforma si neteda, pentru a evita ca pasarea sa-si prinda ghearele in textura sa. Evitati materialele de tip prosop. Acest acoperamant va trebui scuturat zilnic de praf si spalat saptamanal cu detergent fara parfum.

Cum alegem colivia este foarte important.
Problema este sa stii pentru ce papagal iti trebuie colivia.
In general, cand cumperi de la magazin un papagal si ajungi acasa cu el, o sa vezi ca are codita jumulita, ca penele de la aripioare sunt si ele "ciufulite". De ce oare, pentru ca sunt tinuti multi si in colivii mici.
Da, este ideal sa-i cumperi o colivie mai mare, chiar si pentru perusi.
Referitor la coliviile pe rotund, nu cred ca este asta chestia, ca nu se simt bine, dar este adevarat, isi pot prinde gherutele unde se aduna sarma si se pot rani. Chestia este ca ele sunt interesante, totusi.

Eu am cumparat o colivie pentru o nimfa
http://homepets.ro/savic-savic-colivie-primo-navy-blue-5556-p-4624.html. Mai scumputa, dar incomparabila calitativ cu cele ieftine, de China.

Dupa cca 2 ani, de cand am nimfa, ne-am decis sa mai luam un micul Alexander. Acum incap amandoi in colivie. Am spus incap, nu ca se inteleg foarte bine. Nimfa este mai galagioasa si pe Piky (micul Alex) il enerveaza si uite-asa incepe scandalul.

Cu toate astea, a trebuit sa-i fac lui Piky (micul Alex) un fel de cosulet cu jucarii si tot felul de chestii pentru a avea loc si cu ce sa se joace. Este foarte fericit.

Nu am decat de cca 2 saptamani pe Alexander, dar o sa va impartasesc din periperitiile mele cu el. L-am luat dintr-un pet-shop, rau, salbatic, uricios, ne ciupea, se speria din orice, intra pe sub toate cele... ets.

Stiu ca toata lumea se vaita ca ai rabdare, dar cata rabdare sa ai, ca te innebuneste. Daca acum, spre exemplu, ii inchis usa la colivie, parca i-am dat foc... distruge, roade, strica, darama, face de toate cele.
Daca are usa deschisa este foarte linistit si relaxat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hai sa comentam impreuna!